Senkit se riasszon el a hangzatos elnevezés, a crème brûlée-t alig nehezebb elkészíteni, mint egy pudingot. Ha valakinek gondot okozna megmaradt tojássárgáják felhasználása, én biztos ezt a desszertet javasolnám az eltüntetésükre. Roppanós karamellréteg alatt sűrű kókuszos krém és egy kis savanykás málna. Hát nem a legjobb helyre kerül így a maradék tojássárgája?
Hétvégén indultam az Édes Álmok pitesütő versenyen, ahol egy habos-babos csodával akartam előrukkolni, de a habos-babos csoda az én mércém szerint nem ütötte meg azt a szintet, amit nagyközönség elé tárok, így egy erős B-tervvel keltem útra. (A B-terv egyébként a pisztáciás-tejcsokis pitém volt, ami végül a 23 pite közül a 6. lett a zsűri és 3. a közönség értékelése szerint.) Lényeg a lényeg: a habos sütihez kellett a tojásfehérje, a sárgája viszont parlagon maradt. Mivel nem szeretek ételt kidobni, agyalni kezdtem, mihez használjam fel. Nem kellett sokáig gondolkozni: 4 tojássárgája az pont 4 tálka crème brûlée. Tökéletes. Krémes is, roppanós is, egyszerű is, elegáns is. Viszont habár gyorsan elkészül, mégis hosszadalmas folyamat: jó, ha egy éjszakát a hűtőben tölt tálalás előtt.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (4 adaghoz):
4 tojás sárgája
2,5 dl kókusztej
1,5 dl tejszín
2 ek cukor
2 tk vaníliakivonat
20 dkg málna
4 tk cukor a karamellréteghez
Négy ún. ramekint, (felfújtakhoz, crème brûlée-hez való kis tálkát) beteszek a fagyasztóba.
A tojás sárgáját, a kókusztejet, a tejszínt, a cukrot és a vaníliakivonatot egy tálban habverővel összekeverem. Alufóliával lefedem és minimum egy órára hűtőbe teszem.
Előmelegítem a sütőt 125 fokra.
A málnát megmosom és egy szűrőn átpasszírozom, hogy a magok ne kerüljenek a pürébe.
A tálkák aljába két-két teáskanál málnapürét teszek, majd rámerem a kókusztejes-tejszínes keveréket.
A tálkákat egy magasabb falú tepsibe állítom, és meleg vizet öntök a tepsibe, annyit, hogy a formákat 3/4-ükig ellepje.
70 percre a sütőbe teszem. A közepe még ennyi idő után is rezegni fog, de ez nem baj, a hűlés során szilárdul majd, és így fogja elérni a megfelelően krémes állagot.
Miután elkészültek, kiveszem a formákat a vízfürdőből és átrakom egy sütirácsra. Amint teljesen kihűltek, minimum 6 órára, de inkább egy éjszakára a hűtőbe teszem őket. Tálalás előtt megszórom a tetejüket egy teáskanál cukorral és karamellizáló pisztoly segítségével roppanós karamellréteget alakítok ki a krémen. Ha nincs otthon karamellizáló pisztoly, aminek azért a legtöbb háztartásban nagy a valószínűsége, egy serpenyőben is el lehet készíteni a karamellt, amit aztán egyenletesen el lehet osztani a crème brûlée tetején.
A desszert az alábbi recept testre szabásával készült.